tisdag 14 oktober 2014

Celiaki, veteallergi och glutenöverkänslighet.

Jag tänkte skriva om glutenbesvär idag eftersom jag tror att det berör rätt många. Hoppas att jag får ihop det någorlunda rätt

Den sjukan som vi oftast hör talas om är celiaki. Tarmluddet försvinner och näringsupptaget försvåras. Magbesvär, trötthet, viktnedgång, depression, blekhet, värk i skelettet, muskel och ledbesvär. Även neurologiska besvär förekommer. "Gluten ataxi" är väl nåt som det talats mer om på sistone, dvs en svårighet att samordna rörelser, balanssvårigheter etc. Om ja förstått det rätt så är forskarvärlden inte helt överens, men somliga menar att detta är allvarligt och kan ge men för livet om man inte tar bort gluten i tid. Hudceliaki bör också nämnas i sammanhanget. Kroppen reagerar med huden mot gluten samt oftast även med tarmen. Somliga har ledbesvär. Både hudceliaki och celiaki ökar risken för att få lymfom.

Ett inte alltför litet antal som har celiaki få problem med korsreaktioner mot tex majs eller komjölksprotein som ligger nära glutenets struktur. Kaffe nämns också som en sådan sak som det kan korsreageras mot. Det finns inte så mkt om detta i Svensk läkartext men om man söker sig till USA så finns det desto mer kunskap.

Man testar celiaki hos läkare med hjälp av blodprov samt prov på näringsstatus. Jag har hursomhelst stött på rätt många där blodprovet visar noll, men en gastroskopi visat på celiaki. Huden testas genom att en hudbit plockas från huden samt blodprov.

Därutöver kan man ju drälla med allergier, såsom veteallergi. Den är oftast av Ige -reaktionkaraktär, vilket kan tas blodprov på. Det ger rätt vanliga allergisymtom såsom svullnad, astma, andnöd, kliande ögon etc.

Därutöver finns överkänslighet eller allergi utan Ige -reaktion. Diagnosticeras vi trial and error dvs elimination och provokation. I USA kallar man detta för "non-celiac-disease" om det handlar om överkänslighet mot gluten. I de här fallen har man magbesvär och kanske utslag men framförallt symtom från nervsystemet såsom depression, humörsvängningar, muskelkramper, värk etc.

Vad gäller påverkan på nervsystemet så har det resonerats kring om tom allvarliga psykiska sjukdomar kan bero på överkänslighetmot gluten eller annan mat. Här borde det forskas mer.

Hursomhelst tror jag att samtliga som inte tål gluten, riskerar näringsbrister, pga att tarmen blir irriterad av det man äter. En tarm som mår dåligt håller ofta inte ihop tarmbarriären utan blir en sk läckande tarm. Det tror jag är drygt farligt att ha, då det troligen kan generera en mängd sjukdomar.

Den senaste MS-forskningen tar upp just det här med läckande tarm som risk för att drabbas av Ms. Man har undersökt tarmen på MS patienter och upptäckt att den oftast är inflammerad och läcker. Det man nu tänker sig är att behandling mot MS ska tas sin början i att försöka få tarmen att läka, för att på så vis undvika en sk läckande tarm. En tarm som läcker släpper ut ämnen i blodet som inte ska vara där, vilka bla hamnar i muskler och nervceller. Kroppen antas attackera sig själv då ämnen finns i muskler och nervsystem vilka inte borde vara där.

Vad nu än de här vete och glutensjukdomarna kallas för så ska man ta magproblem på största allvar samt betänka att somliga besvär från nervsystemet kan härröra från gluten. Tilläggas kan att vete, korn och råg är skapligt besprutat, så om man har problem med kemikalier så kan det löna sig att äta ekologiskt.

Jag dräller in en länk här angående forskningen om MS om nån vill läsa. De gör ingen koppling till just gluten utan mer kopplingen inflammerad tarm ger läckande tarm som ger problem i muskler och nervsystem. Typ. Om jag minns rätt.

http://www.vetenskaphalsa.se/skador-pa-tarmbarriaren-vid-multipel-skleros/

1 kommentar:

Unknown sa...

Det är intressant hur man bara på tio år accepterar sjukdomar man inte ens trodde fanns tidigare. Så oh, vad det är viktigt att läkarkåren åtminstone tar ny forskning på LITE allvar, även om den inte är till fullo bevisad än.