onsdag 27 augusti 2014

Hundmatstest och somliga synpunkter

Ja när man ändå är igång så kan man ju ta upp ett annat spörsmål. Det har testats hundmat av någon utnämnd expert på just hundmat. Det går att se på testfakta.se. Hundmat råkar vara ett känsligt ämne men något som också måste diskuteras nu när vi har så många sjuka hundar. Hundar som diagnosticeras med hud, allergi, furunkelos svampproblem har exploderat. Det råkar vara så att problemen inte fanns alls i den här omfattningen när hundarna fick av vår egen hemlagade mat. Det började efter torrfodrets intågande på marknaden som av en händelse. Vad gäller allergier har väl hygien och miljöfaktorer betydelse också, men i många fall så kan man ju lösa hud och sk allergiproblem med kostbyte och tillförsel av vitaminer och mineraler. Är det då rätt diagnosticerat undrar man?

Innan jag börjar skriva om testet, så kan man notera, att tre sorters hundfoder kommer från samma koncern. Man kan konstatera att det är stora matjättar vilka framförallt säljer humanföda. Det blir naturligtvis spill i processen och det kan de ev tjäna stora pengar på. Rester alltså, delar på djur vi inte äter etc. Ha alltid detta i åtanke vid köp av hundfoder.

Hursomhelst -till testet. Den här "experttestaren" kom fram till att Pedigree var ett prisvärt foder. Ett foder som enligt vad jag kan se verkar innehålla mest spannmål. Det står kött och köttbiprodukter varav 4 procent oxkött i bitar. Fyra procent är ju ingenting i princip. Köttbiprodukter kan ju vara lite vad som helst det på ett djur. Står lite procent om grönsaker och annat. Utvunnet protein? Svårt att exakt få reda på vad det är för grundråvaror i fodret.

Vad gäller flera av de övriga fodren så är det just spannmål till tusen. Om det står färskt kött tillagt i fodret så må man räkna om det där till torrsubstans. I många fall blir den faktiska kötthalten mycket låg.

Vad gäller det dyraste fodret i undersökningen, så innehåller det förutom kött fjäderfäprotein, hydrolysat, betmassa, majsgluten, majs, majsmjöl, och även somliga sorter vetemjöl. Alltså det här med hydroliserat protein kan ju vara protein utvunnet ur vad fasen som helst. I det här fallet verkar det vara från nån fågelfjäder. Det är sönderslagna proteiner, så man kan fundera över hur kroppen reagerar i längden på proteindelar den inte känner igen. Ibland är det meningen när hunden är allergisk att slå isär proteinet så att hunden inte ska reagera på det. Det ska även öka smältbarheten.

Frågan angående hundmat vi måste ställa oss är om råvaran har betydelse? Har det nån betydelse att hunden i grund och botten är köttätare? Kan vi endast räkna mängd med energi/fett/protein etc utan att bry oss om var maten kommer ifrån. Skulle vi äta så själva? Skulle jag ge hästarna en massa annat som basfoder än just hö, när de råkar vara just gräsätare? Nej, för de blir sjuka då.

Det är inte lätt att vara konsument och hundägare idag. Det bedrivs en massiv marknadsföring och vi vill ju vår hund det bästa. Det finns till och med rasspecifika foder som marknarsförs, men garanterat så finns det inget sånt. Ett visst foder som passar alla hundar inom en ras. Det är ett försäljningsknep.

Läs innehållsförteckningen noga. Se över vad den INTE innehåller och var glad om det är några få råvaror, för det är vad en hund behöver. Framförallt köttprotein av god kvalite. Kolla av så det inte innehåller farliga konserveringmedel, att vitaminnivåerna räcker till och fettet är tillräckligt. Dyrast foder är inte alltid bäst. Var kritisk och vad gäller dyrt såsom veterinärfoder som finns det inte mycket i de fodren som är medicinskt. Kanske på kort sikt men på lång sikt mår nog hunden bättre av riktig mat. Hydroliserat protein från fjädrar, soja, cellulosa modell sågspån. Nja.

Jag tycker inte att man ska nöja sig med att hunden får svamp ibland, eller att den har utslag. Se över fodret eller komplettera med bra vit/mineraler och eller kalk för att stärka immunförsvaret. Allt har inte med gener att göra vad gäller immunförsvaret, även om en tik med näringsbrister kanske för över det i nästa generation. Hursomhelst är loppet inte kört.

Vi ger våra hundar färsk mat såsom oxkött, kalkon, våm, äggula och ris. Därtill vit/mineraler, fett. Vid löp får de extra kalk och vitaminer för att slippa en dipp när det är extra ansträngt. Det är inte så svårt att få ihop egen fixad mat och det finns hjälp att få. Det är på ett sätt rätt lätt att parera med. Om hunden är lite torr i pälsen så ökar man fettet tex. När man själv står för att tillsätta delarna och man VET vad man ger så blir det enklare. Det blir inte heller så sterilt. Det finns forskning som säger, att om tiken får lagad mat när hon ger di, så drabbas valpar mer sällan av allergier. En hunds magsaft är gjord för att bryta ned just kött, och därmed slipper man många magåkommor såsom magkatarr tex. I och med detta så menar jag inte att allt torrfoder är dåligt. Det gäller att ha bra sammansättning på färskfoder med för att det ska funka likväl.

Bra mat garanterar inte friska hundar, men det ger förutsättningar för ett välfungerande mag och tarmsystem samt ett bra immunförsvar. Det är inte så dumt.

Inga kommentarer: