måndag 3 september 2012

Rutavdrag för läxläsning

Hur i helvete är det möjligt?

Har ni hört talas om regeringens och Anders Borgs senaste förslag angående RUT avdrag för läxläsning i hemmen.

Detta gäller till en början bara välbeställda föräldrar med bra inkomst. Har du inte det så har du ingen rätt till att få subventionerad läxhjälp.

För runt 2000 spänn i månaden kan de där som redan har få hjälp med läxläsningen.

Till en början så kan de väl göra det själva. De som kan. Men har de tid? Nämen då kanske de ska prioritera sina barn framför sitt yrke då.

Inte bara träffa sina barn under flashiga aktiviteter,  köpa fina prylar. Det finns ett värde i att läsa läxor med sina barn. Man får tid med sitt barn och får insyn in vad hon/han pysslar med i skolan.

Sen ge de här pengarna till de som inte har förmåga, möjligheter att hjälpa sina barn. Ge extra hjälp till de barn som har svårigheter. Men jag har svårt att se varför det måste ske i hemmen.

Var tog idén om den kvalitativa skolan vägen. Där alla ska få hjälp. Där klyftor ska minskas. Man belastar lärare till max. Tänjer på ramar för gruppernas storlek. Människor ska gå på komvux utan att ha fått hjälp under hela sin skoltid. De ska ta studielån och klara av att läsa i den takt det är sagt, annars ryker lånen. Trots att de från början ligger ohjälpligt efter.

Många av dessa elever mår heller inte bra. Är utslängda från försäkringskassan och står utan inkomst från arbetsförmedlingen. Försäkringskassan skickar ut folk för arbetsprövning på komvux som inte på nåt sätt är anpassat för dessa elever.

Det finns inte tid. Eller kompetens för alla dessa personer, som kommer med psykiska problem och kanske med Adhd eller Asperger.

Frågan vi måste ställa oss är vad skolan gör för dessa barn, under de nio år de går i grundskolan. Vad gör de för dessa och vilka gymnasium kan möta deras behov.

Sen måste man ha en andra chans, så därav är komvux mycket bra tycker jag. Men tyvärr har de som jobbar där kanske inte kompetens att möta alla. Skolmiljön är heller inte anpassad i rehabiliteringens anda. En del skulle kunna ändras i den miljön men socionomer och psykologer och specialpedagoger skulle också behöva involveras.

Somliga skulle nog på bäst av vård först. Därefter komvux.

Sen kan inte alla förpassas in i samma mall. Alla kanske inte kan läsa i samma takt. I samma form.

Till sist sitter väldigt många människor som mår dåligt eller har diagnoser med studieskulder utan chans till att få jobb. För hur hjälper vi människor med sjukomar och handikapp idag?

Utförsäkrad. Frisk fast inte arbetsför. Inga pengar. Ingen hjälp.

3 kommentarer:

Blondie sa...

Ja, man blir tamefaan mållös !!!
Precis som här... Tonåringen har FÅTT en Ipad i skolan, FÅTT den alltså!!
Åkerboskolan på no.Öland som tillhör Bghms kommun o är en liten högstadieskola får den INTE!!
Varför?? Jo, för dom prioriterar HÖGUTBILDADE områden så Borgholm är uppenbarligen ett sånt. Men inte Åkerbo som är ett lågutb område tydligen. Vore det inte bättre att satsa på de LÅGUTBILDADE föräldrars barn ist för de som redan har det hyfsat bra?? Å var faan det högutbildade Borgholm finns undrar jag?? Jag har då inte sett det....
Ha en bra dag!!

Lisbeth sa...

Jag flög rakt upp när jag såg det. Här får vi höra varje dag att det inte finns pengar till den kommunala skolan och sedan kommer detta.
Nej där går gränsen
Kram på dig

Ergo Sum sa...

BLIR SÅ J_A FÖRBANNAD!!! När skall det vara nog?? När räcker det med alla förbannade dumheter???

Ett MYCKET bra inlägg fina, kloka Millan. Håller med i allt. Önskar lite så där barnsligt att en viss Någon kunde ta och skita på sig!

Kramar